Roditelji i edukacijaNakon svake zavrsene edukacije pomislim na roditelje dece sa kojom radim. U poslednjih par godina, a mozda i vise, intenzivno razmisljam o edukaciji za roditelje. Iako vise ne zivim u Srbiji i dalje sam u kontaktu sa roditeljima dece sa kojom sam nekad radila, ali sam upoznala i neke nove roditelje sa kojima delim svoje prakticno i teorijsko znanje. Sa roditeljima delim svoju impresiju d aim je zaista potreban neko i kada se radio o manjim problemima.
Od trenutka kada sam pocela sa istrazivanjem koje se odnosilo na motive za roditeljstvo (moj diplomski rad) shvatila sam da treba buducim roditeljima pruziti podrsku od prvog saznanja d a ce postati roditelji-  krenuti od trenutka kada zena sazna da je trudna, jer nismo sve iste i nisu svi isti. Nekom treba podrska, neko je potpuno samostalan. Za one kojima treba podrska, lepo bi bilo otvoriti nesto poput skolice za buduce roditelje. Zaposliti strucna lica da pomognu i objasne im sta je zapravo “drugo stanje”, kako buducim mamama isto tako i budim ocevima. Nekako zaboravljamo na buduce tate kojima isto treba pruziti podrsku, kao i mamama, jer se i njihovo bice nalazi u “drugom stanju”. A nakon trudnoce, rana intervencija moze biti cudotvorna…
 U nadi da cu u narednom periodu uspeti da ostvarim neke svoje zamisli, prenosim vam neke svoje misli i razloge zasto je terapija igrom dobra za dete i kako roditelj moze pomoci svojim ukljucivanjem.

ZASTO JE IGRA DOBRA?

1. Kroz igru deca razvijaju motorne vestine.
Kako?
Grube motorne vestine- tako sto kroz igru uce da posegnu za necim, npr. igrackom, uce da zgrabe, tokom igre pocinju da puze, trce, penju se i uce da odrzavaju svoj balans.
Fine motorne vestine razvijaju kroz rukovanje malim igrackama i hvatanjem svakog i najmanjeg predmeta. Nemoj te im to braniti, ali naravno mozete biti oprezni da nesto od toga ne progutaju.
Kao dete sam puno vremena provodila u dvoristu, a mislim da danas i vecina zgrada ima neki deo gde se deca mogu igrati. Dozvolite im da dodirnu pesak, kamencice, pa i barice. Neka osete miris kise. Sve je to dobro za njihov motorni, a i emocionalni razvoj. Dozvolite im da osete cari slobodne igre.

2. Razvijaju kognitivne koncepte.
Kako?
Uce da resavaju probleme- sta ova igracka radi, kako ona funkcionise, da li se ovaj deo puzle uklapa ovde?- Uce boje, brojeve, velicinu i oblik. Koliko vezbaju memoriju, toliko vezbaju i paznju. Kada vi sednete sa njim na pod sobe gde se igraju, ta igra isto trenutka postaje jako zanimljiva i vazna, a vasa veza sa detetom sve jaca i jaca.
Stimulativno okruzenje ne mora da znaci gomilu igracaka. Stimulativno okruzenje stvarate vi sa nekoliko igracaka. Sta sve moze doneti sa sobom komadic vate, parce papira i par olovaka. Probajte, probudite u sebi dete!

3. Razvijaju jezicke sposobnosti.
Kako?
Tokom igre koriste govor i komuniciraju prvo sa svojim roditeljima a onda i sa drugom decom. Pricajte svom detetu jos dok je u stomaku i nemoj te prestati sa tim, deca vole da upoznaju i slusaju razlicite zvukove, a mamim i tatin glas je nezamenljiv.
Razvoj jezickih sposobnosti pocinje tokom prve igre roditelja i deteta, kao i kroz roditeljsko pricanje prica, bajki u toku dana ili pred spavanje. Secam se da je moj deka umeo da prica neverovatne price o vrapcu kog je sreo pored puta. Te trenutke svog detinjstva pamtim kao jako srecne.

4. Razvijaju socijalne vestine.
Kako?
Kroz igru uce da saradjuju, pregovaraju, smenjuju se i igraju po pravilima. Sve su ovo veoma bitne vestine koje se uce u ranom detinjstvu, ove vestine rastu i razvijaju se kroz igru. A kao rezultat, deca nauce uloge i pravila drustvene sredine. Potpuno spontan proces, bez pritisaka i puno ponavljanja.

KAKVA JE ULOGA RODITELJA U IGRI MOZE BITI?

1. POSMATRAJ TE!
Posmatraj te svoje dete dok se igra i otkrite sta radi sa lakocom, a sta mu u igranju predstavlja problem.
Takodje, budite oprezni kod omiljenih aktivnosti svog deteta.

2. PRATITE SVOJE DETE!
Pridruzite se svom detetu u njegovoj igri da bi znalo da ste zainteresovani za ono sto radi.
Mozete igru uciniti kompleksnijom ali dozvolite detetu da zadrzi kontrolu i odredi pravac igre.

3. BUDITE KREATIVNI!
Ostavite po strani ideju odraslih da postoji samo jedan nacin igre sa odredjenom igrackom. Koristite igracke na razlicite nacine, bicete odusevljeni na koliko razlicitih nacina se mozete igrati sa samo jednom igrackom.  Vasa kreativnost ucinice igru jos zabavnijom za Vas i vase dete.

Moj omiljeni psihijatar Dr Bruce Perry je rekao da detetu nije potrebno mnogo stvari, najbolja detetova igracka koju moze imati je roditelj koji ce sesti na pod zajedno sa njim i igrati se.

Коментари

Популарни постови са овог блога

STRAH OD ODVAJANJA ILI SEPARACIONA ANKSIOZNOST

Selektivni Mutizam

Zapazanja u radu sa decom sa selektivnim mutizmom